Prečo sa naši predkovia v Piatok postili?

Prečo sa naši predkovia v Piatok postili?

Keď sme minulý týždeň so Zdenkou Havettovou a jej projektom Poradca pre výživu a zdravý životný štýl – Ide o Tvoje zdravie riešili naše týždenné menu, zastavili sme sa pri téme piatkového pôstu. Väčšina ľudí si stále myslí, že tento zvyk je výsadnou záležitosťou kresťanstva. O čo väčšie bolo naše prekvapenie keď sme zistili, že pôst sa vyskytuje v zásade vo všetkých hlavných svetových kultúrach, náboženstvách, vierach aj naprieč všetkými národmi a všade na svete má veľmi podobné črty.

Keďže dnes nemáme priestor na obsiahnutie celej tento témy, poďme sa pozrieť na to, prečo je pre nás dobré „odľahčiť“ v Piatok náš jedálniček a prečo sa snažíme už posledný pol rok ponúknuť Vám v piatok na menu pravidelne rybu:

  • Pôst sa vždy praktizoval nie len na prečistenie organizmu ale aj ako príprava na hodovanie – typickými príkladmi v našej kultúre sú Vianoce a Veľká noc, kedy pôst predchádza bohatým stolom praskajúcim pod ťarchou domácich jedál a dobrého pitia
  • Piatok je pre nás taká malá príprava na víkend, kedy sa deje presne to, čo na Vianoce alebo Veľkú noc, len v menšom – jednoducho počítame s tým, že si tento čas užijeme plnými dúškami s rodinou, priateľmi, dobre sa najeme a k tomu si dáme zopár pohárov dobrého vína alebo piva
  • Pravidelný pôst nielen prečistí náš organizmus, ale zároveň výrazne zlepšuje našu sebadisciplínu – vďaka nemu vieme lepšie ovládať samého seba, čo nám v živote prináša väčšiu kontrolu v napätých situáciách alebo pomáha vyhrať nad našimi zlozvykmi
  • Pôst rovnako výrazne zlepšuje našu vnímavosť a citlivosť na okolie, pomáha nám prečistiť myseľ od práce a lepšie sa cez víkend sústrediť na našu rodinu, priateľov alebo záľuby a koníčky

Dnes si preto môžete u nás vybrať z dvoch dokonalých „piatkových“ jedál na piatok: #1 Fried bulgur je naša vege-topka, ktorá nadchne aj „mäsožravcov“ a #2 Pečený losos s bylinkovou krustou novinka, ktorá Vás dokonale pripraví na piatkový večer a nadchádzajúci víkend